راهنمای خرید دستگاه گرانول ساز
راهنمای خرید دستگاه گرانول ساز
اگر تصمیم دارید دستگاه گرانول ساز بخرید اول باید نوع و خانواده مواد پلاستیکی که می خواهند گرانول کنید را مشخص کنید. در ضمن این که دستگاه گرانول سازی بخریم که همه مواد پلاستیکی را بازیافت کند امکان پذیر نیست چون هر سیلندر و ماردون برای میکس چند نوع مواد خاص طراحی و ساخته می شود. بنابراین دستگاه بازیافت پلاست ها با هم تفاوت دارند. در اینجا اجزا دستگاه گرانول ساز را بررسی می کنیم و با قسمت های مختلف آن کامل آشنا خواهیم شد. بنابراین اول ببینید مواد پلاستیکی که می خواهید بازیافت کنید در کدام دسته از پلاستیک 7 گانه قرار دارد.
1: PET (پلی اتیلن ترفتالات)
2: HDPE (پلی اتیلن با چگالی بالا)
3: PVC (پلی وینیل کلراید)
4: LDPE (پلی اتیلن با چگالی کم)
5: PP (پلی پروپیلن)
6: PS (پلی استایرن)
7: غیر قابل بازیافت
گرانول ساز ها به 2 دسته اصلی تقسیم می شوند:
1- دستگاه گرانول ساز تک پیچ یا تک ماردون
2- دستگاه گرانول ساز 2 پیچ (2 ماردون)
1- دستگاه گرانول ساز تک پیچ
در صنعت بازیافت دستگاه گرانول ساز تک پیچ حکم دستگاه مادر را برای گرانول ساز ها دارد قابلیت تولید گرانول برای اکثر پلاستیک های بازیافت را دارد اما مناسب برای ترکیب مواد یا میکس نیستند.
ویژگی های دستگاه گرانول ساز تک پیچ:
مکانیزم ساده
قیمت پایین
استحکام بالا
مصرف انرژی کم
2- دستگاه گرانول ساز دو پیچ
دستگاه گرانول ساز دو پیچ در واقع از 2 ماردون ساخته شده است و در دو مرحله پلاستیک را اکسترودر یا مخلوط می کند.این نوع دستگاه بیشتر برای ترکیب و میکس مواد مناسب است.دستگاهای گرانول ساز دو پیچ مکانیزم پیچیده تری برای تولید مواد دارند. با دستگاه گرانول ساز تک پیچ یا دو پیچ آشنا شدیم برای اینکه بتوانیم خصوصیات یک دستگاه گرانول ساز خوب را تشخیص بدیم باید اجزای دستگاه را بهتر بشناسیم و بدانیم هر کدام از اجزا چه کاری رو انجام می دهد و تغییرات در دستگاه چه آیتم هایی را می تواند به دستگاه اضافه و کم کند.
اجزاء دستگاه گرانول ساز:
سیلندر دستگاه گرانول ساز
اولین چیزی که باید مورد توجه قرار بگیرد سیلندر دستگاه می باشد.سیلندر دستگاه در واقع یک لوله توخالی می باشد که ماردون یا مارپیچ درون آن میچرخد و مواد پلاستیک را در حین ذوب به جلوی دستگاه انتقال می دهد. این سیلندر باید از (فولاد ضد سایش) ساخته شده باشد مشکل عمده خریداران دستگاه توجه نکردن به نوع و آلیاژ سیلندر می باشد یا بخاطر کاهش قیمت ها یا سود بیشتر متاسفانه از خانواده ضعیف تر فولاد برای سیلندر دستگاه استفاده می کنند. بهترین نوع سیلندر فولاد VCN می باشد درست است قیمت کمی بالاتر می رود ولی ضریب خطا پایین خواهد آمد.
نکته بعدی قطر یا گوشته سیلندر است و باید دارای گوشته یا ضخامت قابل قبولی باشد در حقیقت قطر خارجی سیلندر نباید خیلی زیاد و نه خیلی کم باشد چراکه قطر سیلندر تاثیر زیادی در انتقال حرارت از المنت ها به مواد داخل سیلندر را دارد علاوه براین، چون سیلندر مواد پلاستیکی را تحت فشار دارد این ضخامت باید کاملا مهندسی باشد تا مواد پلاستیکی داخل سیلندر در حین انتقال و ذوب آسیب نبیند.
ماردون دستگاه گرانول ساز
ماردون دستگاه گرانول ساز در واقع باید از نوع فولاد (ضد زنگ) باشد در ماردون دستگاه از از فولاد ضد زنگ VCN یا خانواده های MO40 سخت کاری شده میتوان استفاده کرد. دومین آیتمی که برای ماردون دستگاه باید مورد توجه قرار بگیرد طراحی ماردون است. در واقع هر مارپیچ برای مواد خاصی طراحی می شود مثلا ماردون هایی که برای گرانول نایلون طراحی می شوند عمق گام ورودی کم ولی فاصله گام ها زیاد است بخاطر باروری و انتقال زیاد مواد این نوع طراحی انجام می شود. طراحی ماردون برای بازیافت PVC کاملا برعکس است و عمق گام زیاد ولی فاصله گام ها بسیار کم باشد. بنابراین این 2 نکته باید مورد توجه قرار بگیرد .1- جنس ماردون 2- طراحی ماردون
مواد پلاستیک بازیافتی به علت داشتن رنگ یا ناخالصی نیاز به سیستم گازگیر دارد این گازگیر در واقع نوع طراحی ماردون یا مارپیچ هست که قسمتی از ماردون از حالت پیچ به حالت دنده ای ساخته می شود تا گاز داخل مواد پلاستیکی توسط سوراخ ایجاد شده از سیلندر دستگاه خارج شود. متاسفانه بارها دیده شده که فقط سوراخ سیلندر گذاشته شده و ماردون قابلیت گاز گیری ندارد. به علت فروش با قیمت پایین تر یا سود بیشتر این فریب در بازار ایران فروان است. گرانول سازها کاملا مهندسی ساز و باید با دقت بالا ساخته شوند در صورتی که سازنده مورد اطمینان برای سفارش ندارید حتما با ما در ارتباط باشید.
کلگی دستگاه گرانول ساز (DIA خروجی)
کلگی پیچی: کلگی پیچی در واقع از استحکام بالایی برخوردار است اما تعویض فیلتر یا توری در کلگی پیچی زمان بر و انرژی بر است.کلگی پیچی بخاطر قطر و استحکام بالا وزن زیادی دارد و به صورت پیچ توسط نیروی کار باز و بسته می شود. مدت زمان تعویض فیلتر در کلگی پیچی حدود 5 تا 10 دقیقه می باشد.
کلگی جکی: کلگی جکی را با نام های کلگی هیدرولیک و یا تعویض فیلتر اتوماتیک هم می شناسند. کلگی های جکی استحکام قابل قبولی دارند. تعویض توری در این نوع کلگی به صورت جک است و زمان تعویض فیلتر زیر 3 دقیقه انجام می شود. کلگی جکی بخاطر داشتن متریال های بیشتر هزینه بر تر است اما کارایی راحت تری دارد و به علت تعویض زود هنگام فیلتر ها کیفیت تولید هم بالا می رود.
فیلتر دستگاه گرانول ساز
آیتم بعدی که باید مورد توجه قرا بگیرد فیلتر دستگاه گرانول ساز می باشد فیلتر وظیفه تسویه مواد مذاب را دارد. پلیمر ذوب شده ممکن است دارای ناخالصی ها و ذرات ریزی باشد که قبل از تولید محصول نهایی باید توسط فیلتر گرفته شود. در واقع این ذرات پشت توری های می ماند و گرانول ها بدون هیچگونه آشغال و یا براده آهن تولید می شود. فیلتر دستگاه بسیار مهم است و خیلی دوستان بخاطر تولید بالاتر میان فیلتر را حذف یا ضعیف می کنند. درست است تولید بالا می رود ولی کیفیت تولید به همان اندازه افت خواهد کرد و در واقع دارید ضرر سنگینی به بازار خودتون می زنید. به این فیلتر ها توری هم گفته می شود و هر چقدر عدد این توری ها بزرگ تر باشد منافذ توری ریز تر خواهد بود و در نهایت می تواند ناخالصی های بیشتری را بگیرد.
سیستم حرارتی دستگاه گرانول ساز
سیستم حرارتی دستگاه گرانول وظیفه ذوب کردن مواد پلاستیکی داخل سیلندر ماردون را به عهده دارد در گذشته این ذوب حرارتی از طریق گازسوز و به صورتی دستی تنظیم می شدند اما امروزه بخاطر هزینه تمام شده بالاتر و کیفیت تولید پایین، این نوع سیستم حرارتی منسوخ شده است و به جای آن از سیستم انتقال حرارت المنتی استفاده می کنند.
سیستم انتقال حرارت المنتی مناسب دستگاه های گرانول ساز می باشد کیفیت در تولید مواد گرانولی بسیار بالاست. در سیستم المنتی با توجه به مواد پلاستیک و چگالی حرارت مورد نظر تنظیم می شود و پخت مواد با کیفیت خوبی انجام می شود. از دیگر مزیت های سیستم حرارت المنتی علاوه بر کیفیت کاری پایین بودن مصرف انرژی است چون زمانی که دما دستگاه به عدد تعیین شده می رسد به صورت اتوماتیک المنت ها خاموش و در زمان کاهش دما به صورت اتوماتیک روشن می شود. سیستم حرارتی المنتی به راحتی قابل کنترل هستند.
گیربکس دستگاه گرانول ساز
گیربکس نیروی محرک ماردون یا مارپیچ می باشد این نیروی محرک از طریق دینام و گیربکس به ماردن و یا مارپیچ انتقال داده می شود.گیربکس وظیفه تبدیل دور موتور به گشت آور را دارد.گیربکس ها انواه مختلفی دارند برای مثال گیربکس کتابی، قورباغه ای، لاک پشتی یا روسی هم معروف هستند.گیربکس های لاک پشتی یا قورباغه قابل قبول هستند اما به علت تعمیر و نگهداری سخت معمولا پیشنهاد نمی شود. در گرانول ساز ها از گیربکس کتابی دو،سه یا چهار محوره استفاده می کنند. تعداد محور ها در گیربکس باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود و قدرت گشت آوری بالا می رود. یعنی هر چقدر تعداد محور بیشتر می شود الکتروموتور یا دینام دستگاه توان کمتری نیاز دارد بنابراین مصرف انرژی تا حد زیادی پایین می آید. به زبان ساده تر شما پول برق کمتری پرداخت می کنید.
فراموش نکنید که گیربکس ها با توجه به طول سیلندر و ماردون طراحی می شوند برای مثال طول ماردون 2.5 یا 3 متری گیربکس 2 محوره کتابی جوابگو نیست شاید از نظر فنی روی دستگاه پیاده شود ولی به زودی متوجه ایرادات اساسی و یا شکستن پیچ ها یا یلیرینگ خواهید شد. دستگاه های گرانول ساز کاملا مهندسی شده و با دقت ساخته می شوند در صورتی که سازنده مورد اطمینان برای خرید ندارید حتما با ما در ارتباط باشید.
دستگاه کاتر گرانول ساز
2 مدل دستگاه کاتر برای گرانول وجود دارد
1- کاتر آسیابی با تیغه شمشیری، چکشی و خورشیدی)
جدید ترین نوع کاتر در حال حاضر کاتر خورشیدی است هر چقدر تعداد پره ها بالاتر می رود یکدستی محصول نهایی برای کات یا برش شدن بهتر می شود در واقع کاتر خورشیدی از تعداد تیغه های بیشتری برای برش نسبت به کاتر چکشی یا شمشیری استفاده می کند
2- کاتر عدسی یا واتر رینگ
برش عدسی دقیقا فرم عدس دارد کیفیت کار بالاست و تمام بار یک شکل و یک اندازه برش می خورد و برای اکثر مواد پاسخگو می باشد درست است قیمت تمام شده بیشتر و مکانیزم پیچیده تر است اما کیفیت کار بسیار بالاست